Stabile kortsvindeltall

Gå til hovedinnhold
Publisert:

Stabile kortsvindeltall

I 2012 rapporterte bankene tap på kortvindel for 135 millioner kroner, rundt ti millioner kroner mer enn i 2011. Det viser tall samlet inn av Bankenes Standardiseringskontor (BSK) og Finans Norge.Likevel er kortsvindelen i 2012 langt lavere enn i 2010. Da ble det rapportert kortsvindel for rundt 200 millioner kroner her i landet, sier kommunikasjonssjef Stine Neverdal i Finans Norge.

Innføringen av elektronisk chip på betalingskortene, gjør at det i praksis nesten er helt slutt på bruk av magnetstripen. Dette er hovedårsaken til mindre misbruk nå enn for noen år siden.

I tillegg har antiskimmingutstyr i minibankene her i landet bidratt til at kopiering av magnetstripen har stagnert.

Sammenlignet med kortbruken totalt, som er svært omfattende her i landet, utgjorde kortsvindel ca. 0,017 % i 2012.

Regionsperre positivt
Mange banker har innført regionsperre, slik at ikke misbrukte kort kan brukes i for eksempel USA eller Mellom- Amerika dersom innehaveren av kortet har sperret for dette.

Banker har også andre løsninger for å bekjempe kortsvindel. Sms – varsling og overvåking er eksempler på slike tjenester.

Samtidig innfører stadig flere land chip-teknologien, noe som gjør det vanskeligere for kriminelle å misbruke kort.

Om du skulle være så uheldig å bli utsatt for kortmisbruk, vil banken dekke tapet så lenge du ikke har vært uaktsom.

Skjul koden
For å bekjempe kortsvindel er det fortsatt svært viktig å skjule pin-koden ved inntasting. Lommetyver observerer og distraherer ofte kunden mens pin-koden tastes inn, etterpå stjeler de veska eller lommeboken. De kriminelle opererer gjerne flere sammen.

Det siste året er kortsvindelen relatert til korttyveri redusert fra 21 millioner kroner til 16 millioner kroner.

– Det er gledelig at svindeltallene som følge av korttyveri er redusert det siste året. Oslo- politiets økte innsats mot denne typen kriminalitet ser ut til å ha virket, sier Neverdal.