Moderat vekst i kortbruk

Gå til hovedinnhold
Publisert:

Moderat vekst i kortbruk

Tall fra Finans Norge og Nets viser at vi i januar korthandlet for 38,6 milliarder kroner, en vekst på 6,8 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. BankAxept kortene sto for i overkant av 30,9 milliarder kroner.

Totalt sett ble det i januar gjennomført 109,5 millioner kortkjøp, en økning på 8,1 prosent i forhold til januar 2012. BankAxept kortene ble brukt 96,2 millioner ganger, en vekst på 7,1 prosent sammenlignet med januar 2012.

– Foruten BankAxept kort fordeler kortbruken seg på ulike internasjonale kort, kredittkort og elektroniske gavekort, sier informasjonssjef Stein-Arne Tjore i Nets.

Fredag 18.januar var den januardagen med flest kortkjøp. Denne dagen ble det gjennomført i overkant av 4,8 millioner kortkjøp.

Nedgang i kontantuttak

Statistikken fra januar viser at nedgang i antall kontantuttak i betalingsterminaler fortsetter. Sammenlignet med januar 2012 er reduksjonen i antall varekjøp med kontantuttak på 10 prosent og det ble tatt ut nesten 98 millioner kroner mindre enn for ett år siden. Samtidig fremkommer det at gjennomsnittsbeløpet økte til nesten 400 kroner. En vekst på 18 kroner sammenlignet med januar i fjor.

– Ser vi dette i sammenheng med at gjennomsnittsbeløpet for BankAxept kortet går ned, kan dette tyde på at det er færre som tar ut kontanter. Men de som tar ut, tar ut et gjennomsnittlig høyere beløp. Samtidig er det flere som i større grad foretrekker å bruke BankAxept kortet til småhandel, sier kommunikasjonssjef Ann Håkonsen i Finans Norge.