Kapitalkrav og økonomisk vekst

Gå til hovedinnhold
Publisert:

Kapitalkrav og økonomisk vekst

Samfunnsøkonom Rajevaan Paramasivam gir i Dagens Næringsliv 5. februar uttrykk for at Nordeas konsernsjef Christian Clausen overdriver virkningen på den økonomiske veksten av nye kapitalkrav til bankene. Hans analyse er god og vel verd å studere. Men konklusjonen hans er egentlig mer en støtte til Clausens syn enn det motsatte. Det skriver seksjonsdirektør Erik Johansen i Finans Norge i et innlegg i Dagens Næringsliv.

Paramasivam har nokså nylig levert en meget god masteroppgave ved Universitetet i Oslo, der han nettopp analyserer virkninger av høyere kapitalkrav for bankene. Paramasivams masteroppgave ble kåret som den beste i makroøkonomi ved Universitetet i Oslo i fjor høst.

Hans analyse er altså god og vel verd å studere. Men konklusjonen hans er vel egentlig mer en støtte til Clausens syn enn det motsatte?

Paramasivams analyse viser at dersom bankenes kapitaldekning øker fra ni til 11 prosent, reduseres trend-bnp med én prosent. Det er rimelig å legge til grunn at økningen i kapitalkravet blir på godt over to prosentpoeng. Kravene vil følgelig kunne legge en vesentlig demper på den realøkonomiske utviklingen i Norge.