Rekordstor korthandel i 2012

Gå til hovedinnhold
Publisert:

Rekordstor korthandel i 2012

Kjøp av varer og tjenester med det nasjonale betalingskortet BankAxept nådde nye høyder i 2012. Totalt ble det handlet for 413 milliarder kroner med BankAxept kort i fjor. Antall varekjøp med BankAxept økte med 9,5 prosent.  – Vi tar ut stadig mindre kontanter når vi handler og betaler mer med kort enn tidligere, sier kommunikasjonssjef Ann Håkonsen i Finans Norge. 

Bare siden 2009 har bruk av BankAxept kort økt med over 30 prosent. Nesten halvparten av alle varekjøp med BankAxept kort er på under 200 kroner. 

BankAxept er bankenes nasjonale system for kortbetalinger. Åtte av ti kortbetalinger skjer med BankAxept.

Desember ”all time high”

I desember ble det satt ny rekord i kortkjøp med BankAxept.

– Vi julehandlet for 43,5 milliarder kroner, nesten 1 milliard mer enn i desember 2011 og aldri tidligere har BankAxept-systemet tatt unna større volum enn dette, sier Håkonsen.

Siden 2009 har desemberhandelen økt med 5,4 milliarder kroner.

Mindre beløp per kjøp

På de samme tre årene har det gjennomsnittlige beløpet vi handler for gått ned fra 380 kroner til 352 kroner.  

– Det blir mer og mer vanlig å bruke kortet til småhandling og behovet for kontanter blir derfor mindre. Det er både praktisk og trygt å bruke kort, sier Håkonsen.

Finans Norges Dagligbankundersøkelse viser at andelen som sier at de tar ut kontanter kun en gang i måneden eller sjeldnere, har økt fra 48 prosent i 2009 til 63 prosent i 2012. 

Se BankAxept-statistikken på www.bankaxept.no